Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Συλλήψεις για αρχαιοκαπηλία στη Νερομάνα


Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, τρείς άνδρες και μια γυναίκα  για αρχαιοκαπηλία. Κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα και νομίσματα. Πιθανολογείται οτι η λαθρανασκαφή έγινε στην Ευρυτανία
Συνελήφθησαν χθες (13-6-2012) αργά το απόγευμα στη Νερομάνα Αιτωλοακαρνανίας από Αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, τέσσερεις ημεδαποί (3 άνδρες και μια γυναίκα) ηλικίας 51, 48, 34 και 41 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομίας.

Ειδικότερα στα πλαίσια ελέγχου για την πρόληψη της εγκληματικότητας, οι Αστυνομικοί ενήργησαν έλεγχο σε όχημα που επέβαιναν οι τέσσερις ημεδαποί όπου βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής :

Τριάντα οκτώ αρχαία νομίσματα.
Δυο αντικείμενα κυκλικής μορφής.
Επτά αρχαία αντικείμενα μικρού μεγέθους.
Πολλά σκαπτικά εργαλεία.
Δυο μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων.
Δυο ζευγάρια γάντια.
Ένα μαχαίρι μήκους 23 εκατοστών.

Έπειτα πραγματοποιήθηκαν έρευνες, από τους Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, στις οικίες και τα οχήματα των τεσσάρων συλληφθέντων, παρουσία δικαστικού λειτουργού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα δυο μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων, πολλές χειρόγραφες σημειώσεις που σχετίζονται με την παράνομη δραστηριότητα τους και μια φωτογραφία σε φωτοτυπία που απεικόνιζε αρχαία αντικείμενα.

Το αυτοκίνητο των δραστών κατασχέθηκε ως μέσω διάπραξης αδικήματος.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου.
Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου.