Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

96.417 ψηφοφόροι, καλούνται σήμερα να εκλέξουν το νέο 45μελές κεντρικό δημοτικό συμβούλιο και  τα συμβουλια των 7  δημοτικών και 61 τοπικών κοινοτήτων του νέου, διευρυμένου δήμου Αγρινίου.
Οι  96. 417 ψηφοφόροι που είναι εγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων που απαρτίζουν τον νέο δήμο Αγρινίου (Αγγελοκάστρου, Αγρινίου, Αρακύνθου, Θεστιέων, Μακρυνείας, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου) καλούνται σήμερα να εκλέξουν το 45μελές Δημοτικό συμβούλιο του νέου διευρυμένου δήμου Αγρινίου, όπως και τα Συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, όπου είναι εγγεγραμμένοι.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο του νέου δήμου Αγρινίου, θα συμμετέχουν αναλογικά όλοι οι σημερινοί Καποδιστριακοί δήμοι.
Συμμετέχει με 25 συμβούλους ο σημερινός δήμος Αγρινίου και με 20 οι υπόλοιποι και συγκεκριμένα: Τρείς συμβούλους οι δήμοι Αρακύνθου, Θεστιέων, Νεάπολης, Μακρυνείας και Στράτου, με δύο συμβούλους ο δήμος Παραβόλας και με έναν σύμβουλο οι δήμοι Παρακαμπυλίων, Αγγελοκάστρου και Παναιτωλικού, που είναι και οι μικρότεροι.
Ως δημοτικές κοινότητες ορίζονται τα σημερινά δημοτικά διαμερίσματα των οποίων ο πληθυσμός υπερβαίνει τους δύο χιλιάδες κατοίκους με βάση την απογραφή του 2001.
Ως τοπικές κοινότητες ορίζονται τα διαμερίσματα με πληθυσμό μέχρι δύο χιλιάδες κατοίκους.
Στις δημοτικές κοινότητες, εκλέγονται ανάλογα με τον πληθυσμό συμβούλια με 5 , 11 ή 15 μέλη.
Οι δημοτικές κοινότητες του νέου δήμου Αγρινίου, είναι το Αγρίνιο, Αγιος Κων/νος, Ματαράγκα, Καινούργιο, Παναιτώλιο, Παραβόλα και Λεπενού.
Η δημοτική κοινότητα Αγρινίου, θα έχει 11μελές συμβούλιο και οι υπόλοιπες 5μελές.
Στις 44 τοπικές κοινότητες, που έχουν πληθυσμό που έχουν πληθυσμό  από 301 μέχρι δύο χιλιάδες κατοίκους εκλέγονται , με απλή αναλογική τρείς σύμβουλοι.
Στις 17 τοπικές κοινότητες που έχουν μέχρι και 2300 κατοίκους εκλέγεται  ένας τοπικός αντιπρόσωπος.
Η εκλογή του δημάρχου, των δημοτικών συμβουλίων, των συμβούλων και των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων, γίνεται κατά συνδυασμούς.
Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τον υποψήφιο δήμαρχο, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, σε αριθμό ίσο τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%, τους υποψήφιους συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας σε αριθμό ίσο τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών της δημοτικής κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης κατά έναν.
Ένας πλήρης συνδυασμός για τον δήμο Αγρινίου, περιλαμβάνει 73 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
Το ψηφοδέλτιο στο οποίο θα κληθεί κάθε ψηφοφόρος να βάλει τους σταυρούς προτίμησής του, θα είναι χωρισμένο σε τρείς ενότητες:
Η πρώτη θα έχει τους υποψήφιος δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού της εκλογικής του περιφέρειας , η δεύτερη τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους από τις υπόλοιπες εννιά εκλογικές περιφέρειες και η τρίτη τους υποψήφιους συμβούλους της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας του ψηφοφόρου.

Απο agrinionews