Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η μαγευτική Λίμνη Τριχωνίδα

trixonida1
Πρόκειται για την μεγαλύτερη Λίμνη της Ελλάδας. Οι ντόπιοι, αλλά και πολλοί επισκέπτες την χαρακτηρίζουν και ως την πιο όμορφη απ” όλες.
Η αλήθεια είναι πως στην Τριχωνίδα μπορεί κανείς να δει από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, ωστόσο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη.

Σημαντικές πληροφορίες για τη Λίμνη:

  • Εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και συνδέεται δυτικά με τη γειτονική λίμνηΛυσιμαχία. Έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 58 μέτρα.
  • Πέρα από την φυσική της ομορφιά η περιοχή διαθέτει μεγάλη βιοποικιλότητα. Στην Τριχωνίδα συναντάει κανείς την Βίδρα, η οποία είναι πολύ σπάνιο ζώο.
  • Η λίμνη διαθέτει επίσης πλούσια ορνιθοπανίδα, καθώς έχουν παρατηρηθεί σε αυτήπερισσότερα από 200 είδη πουλιών μερικά από τα οποία ιδιαίτερα σπάνια όπως ο πορφυροτσικνιάς.
  • Φιλοξενεί 25 είδη ψαριών, 11 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα. Ένα είδος ψαριού, που απαντάται μόνον στην λίμνη Τριχωνίδα είναι και ο Νανογωβιός. Πρόκειται για το μικρότερο ψάρι του κόσμου. Στα νερά της Λίμνης ζει και η Αθερίνα, αν και είναι αφρόψαρο της θάλασσας! Η Αθερίνα αποτελεί απόδειξη ότι κάποτε η Τριχωνίδα επικοινωνούσε με τη θάλασσα.
  • Στις όχθες της λίμνης υπάρχουν πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες.
  • Στην όχθη της υπάρχουν ιαματικές πηγές (Λουτρά Μυρτιάς) και υπέροχες αμμουδιές.
Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αντλήσαμε είναι από την σελίδα «Λίμνη Τριχωνίδα» στο facebook,όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες φωτογραφίες.
Πολλές από τις παρακάτω φωτογραφίες είναι του Σπύρου Κοκκαλάκη, ενώ αρκετές είναιαπό φίλους της σελίδας που στέλνουν καθημερινά πολλές φωτογραφίες από την υπέροχη Τριχωνίδα.
Δείτε μερικές από αυτές (κάντε ΚΛΙΚ και μετά περιηγηθείτε):