Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Εκλέγουμε δήμαρχο και περιφερειάρχη, όχι πρωθυπουργό

kalpes

«Θάνατος είναι οι κάργιες που χτυπιούνται στους μαύρους τοίχους και τα κεραμίδια»

Εκλέγουμε Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους, όχι βουλευτές.

Την Κυριακή, 18 Μαΐου, οι δημότες θα εκλέξουν τον Δήμαρχό τους. Ή, έστω, θα θέσουν τους όρους για την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου στις 25 Μαΐου. Το ίδιο θα γίνει και για τον Περιφερειάρχη τους. Κατ’ ακολουθίαν, θα γίνει το ίδιο για τους Δημοτικούς και τους Περιφερειακούς Συμβούλους. Τον τόνο όμως θα δώσουν οι ευρωεκλογές, επειδή έχουν πάρει μορφή δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της κυβέρνησης.
Σ’ αυτή τη χώρα ψηφίζουμε πάντα άλλα αντ’ άλλων. Πάμε σε Δημοτικές εκλογές και, ψηφίζοντας Δήμαρχο, ψηφίζουμε, λέει, μνημόνια ή αντιμνημόνια. Τι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο; Κι όμως, στη λογική πολλών, έχει! Αφού το λένε τόσοι πολλοί, μπορεί και να έχει! Ψηφίζουμε Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη, αλλά θα πέσει ή δεν θα πέσει η κυβέρνηση! Τι σχέση έχει πάλι ο φάντης με το ρετσινόλαδο; Κι όμως, στη λογική πολλών, έχει επίσης! Αφού το λένε τόσοι πολλοί, μπορεί και να έχει! Ψηφίζουμε ευρωβουλευτές, αλλά μπορεί να γίνουμε και Ουκρανία, αν δεν… Τέτοια! Να σου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο μ’ αυτά που (επισήμως) ακούς και ν’ αναρωτιέσαι αν έχει μείνει καμιά σταλιά μυαλό σ’ αυτόν τον τόπο.
Το λένε όμως ή δεν το λένε πολλοί, γεγονός είναι ότι αυτή η χύμα κατάσταση που ισχύει για όλα με όσα καταπιανόμαστε ως λαός και ως κοινωνία, πολυτεχνίτες όντες κι ερημοσπίτες, αυτό το χύμα είναι που καθιστά τον καθένα πολίτη ειδικό αναλυτή, ακόμα και όταν δεν ξέρει την τύφλα του, μόνο εδώ συμβαίνει, σ’ αυτή τη φαιδρή χώρα. «Κάνε με εμένα πρωθυπουργό για μία ώρα και θα δεις», σου λέει ο άλλος.
Ζούμε μια υστερία. Που μας αρρωσταίνει καθημερινά και βυθίζει τη χώρα σε μια συλλογική κατάθλιψη. Ε, αυτό δεν θεραπεύεται με αλλαγή κυβέρνησης! Δεν είναι οικονομικό θέμα που θα το λύσουν τα ξεφτέρια!
Λοιπόν, για να μη χαθεί εντελώς η μπάλα, σ’ αυτές τις εκλογές τουλάχιστον, ας ψηφίσουμε τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη που προτιμά ο κάθε Δημότης κλείνοντας τ’ αυτιά μας σε όσα λένε οι γριές καρακάξες, αλλά και οι νεαρές κάργιες που πάσχουν από πρόωρη γήρανση. Για τ’ άλλα, βλέπουμε… Στις 26 Μαΐου εδώ θα είμαστε πάλι…