Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Πυροτεχνουργική μελέτη για την Τριχωνίδα

epi-trixonida
Τεχνική πυροτεχνουργική έκθεση που αφορά την εξερεύνηση και εκκαθάριση του βυθού της λίμνης Τριχωνίδας από ποτισμένα, παλαιά και κάθε είδους πυρομαχικά κατάλοιπα έλαβαν οι βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας και ο αντιπεριφερειάρχης. Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί την ανάγκη διασφάλισης της Τριχωνίδας και από πυροτεχνουργική άποψη και από περιβαλλοντολογική
Παρέλαβαν στα χέρια τους οι βουλευτές της Αιτωλ/νίας Μάριος Σαλμάς – Κώστας Καραγκούνης – Θάνος Μωραΐτης – Νίκη Φούντα – Νίκος Μωραΐτης – Γιώργος Βαρεμένος – Μαρία Τριανταφύλλου και ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Αντωνόπουλος μια αποκαλυπτική πυροτεχνουργική έκθεση – μελέτη που αφορά την εξερεύνηση και παράλληλα την εκκαθάριση του βυθού της λίμνης Τριχωνίδας από πολεμικό υλικό του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.
Σύμφωνα με έρευνα και μελέτη του αντισυνταγματάρχη – ειδ. αρχιτεχν. πυροτεχνουργού κ. Γιώργου Μουρελάτου, κατόπιν πραγματικών γεγονότων, δεδομένων και ντοκουμέντων, τα οποία βρίσκονται στα αρχεία των κρατικών υπηρεσιών, και όχι μόνο, ο ευρύτερος χώρος της Τριχωνίδας, μη εξαιρουμένου και του υπόλοιπου χερσαίου χώρου του νομού Αιτωλ/νίας, αποτελεί υδάτινος χώρος επικινδυνότητας, λόγω της ύπαρξης εντός του βυθού της λίμνης και σε παράκτιες περιοχές μεγάλες ποσότητες παλαιών πυρομαχικών, κατάλοιπων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου πολέμου. Οι κατοχικές δυνάμεις, αποχωρώντας από την Ελλάδα και την περιοχή μας και αντί να προβούν στην ελεγχόμενη έκρηξη των πυρομαχικών, για την εξοικονόμηση χρόνου προχώρησαν στο πότισμα των πυρομαχικών εντός του βυθού της Τριχωνίδας όπως και άλλης αντίστοιχης περίπτωσης ανά την Ελλάδα.
Η πρακτική αυτή εφαρμόζονταν σύμφωνα με την έκθεση των εξειδικευμένων πυροτεχνουργών μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970, καθ’ ότι ήταν νόμιμος τρόπος, βάσει διεθνών συνθηκών.
Να διευκρινίσουμε πως τα ποντισμένα αυτά πυρομαχικά από μόνα τους δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών, παρά μόνο αν ασκηθούν πάνω τους βίαιες ενέργειες. Για την Τριχωνίδα υπάρχουν εκτιμήσεις ύπαρξης πολεμικού υλικού που ξεπερνούν κατά πολύ το 60%. Τα στοιχεία και οι ενδείξεις δεν αποτελούν όμως και γνώση συγκεκριμένων σημείων που υπάρχει πολεμικό υλικό. Η τεκμηριωμένη αυτή μελέτη κρίνει σκόπιμο την εξερεύνηση και εκκαθάριση της Τριχωνίδας, ξεκινώντας από την νοτιοανατολική πλευρά της λίμνης που ανήκει στον δήμο Θέρμου και έχουν εντοπιστεί και αρκετά ευρήματα, ακόμη και τον προηγούμενο μήνα.
Ο χώρος αυτός καλύπτει εξ όψεως το 1/3 της συνολικής επιφάνειας της λίμνης. Παράλληλα στην λίμνη υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις για συσσωρευμένες ποσότητες ποτισμένων πυρομαχικών. Αν και εφόσον ελεγχθεί, ο βυθός της λίμνης, κάτι που πρέπει να γίνει και για λόγους ασφαλείας, αλλά και για αποφυγή της μόλυνσης της λίμνης, θα ελεγχθεί και κάτω από την επιφάνεια του βυθού της, καθ’ ότι με την έρευνα – μελέτη αυτή υπάρχουν ενδείξεις και υποψίες για την βύθιση πολεμικού υλικού κάτω από τον βυθό της λίμνης.
Τα ποτισμένα πυρομαχικά, σύμφωνα με την μελέτη η οποία υποστηρίζεται και από ειδική σύγχρονη τεκμηρίωση αντίστοιχων επιστημόνων, αποτελούν καθημερινή πηγή μόλυνσης της λίμνης, λόγω των βαρέων οξειδώσεων και διαβρώσεων που έχουν υποστεί τα μεταλλικά μέρη των πυρομαχικών. Σύμφωνα με την μελέτη, εντός των προσεχών ετών, αν ήδη δεν έχει αρχίσει, θα σημειώνεται έκχυση της εκρηκτικής ή άλλης χημικής ύλης στο περιβάλλον της λίμνης με ότι απρόβλεπτες και δυσμενείς συνέπειες θα έχει αυτό για την ύπαρξη ζωικής και φυτικής ζωής της λίμνης.
Ήδη συνεργάτες του κ. Βαρεμένου έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και μετά την επιστροφή του βουλευτού από το εξωτερικό θα υπάρξει συνάντησή του με τον αντισυνταγματάρχη ε.α. ειδ. Αρχιτεχν. Πυροτεχνουργό κ. Μουρελάτο για την περαιτέρω ενημέρωση ή συντονισμό.
Η Τριχωνίδα ως υδάτινος πλούτος για την Αιτωλ/νία πρέπει να προστατευτεί και να διασφαλιστεί η αποτροπή κάθε κινδύνου επιβάρυνσής της. Συνεπώς το ενδιαφέρον πρέπει να είναι συλλογικό και θα αποτελέσει βήμα διασφάλισης για την ασφαλή ανάπτυξη της Τριχωνίδας, η οποία είναι ίσως στα σπάργανα ακόμη.
Κ. Χονδρός από την εφημερίδα «Συνειδηση»