Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Σε ιδιώτες πέντε ταχυδρομεία στην Αιτωλ/νία

epi-elta
Σε Παναιτώλιο, Παραβόλα, Ματαράγκα, Ευηνοχώρι και Μενίδι, προθεσμία έως τις 5 Ιουλίου για όσους ενδιαφέρονται
Σε χέρια ιδιωτών θα περάσουν οι υπηρεσίες πέντε ταχυδρομείων της Αιτωλοακαρνανίας, με την κατάργηση των αντίστοιχων ταχυδρομικών γραφείων και την αντικατάστασή τους από πρακτορεία Γ’ Τάξης. Η απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ, η οποία λήφθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της ομοσπονδίας εργαζομένων, έγινε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών με σκοπό τόσο την εξοικονόμηση πόρων όσο και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Η απόφαση αυτή, αφορά περίπου 80 ταχυδρομικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Τα πέντε που βρίσκονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, είναι τα εξής: Παναιτωλίου, Παραβόλας, Ματαράγκας, Ευηνοχωρίου και Μενιδίου. Στη θέση τους, θα δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες να ανοίξουν πρακτορεία Γ’ τάξης. Τα πρακτορεία αυτά θα συγκεντρώσουν το σύνολο των υπηρεσιών που πρόσφεραν μέχρι τώρα τα κατά τόπους ταχυδρομικά γραφεία. Πέρα από τις υπηρεσίες αλληλογραφίας θα αναλάβουν και την πληρωμή συντάξεων, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν σε αυτά τους λογαριασμούς τους και να εκτελούν οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία προσφέρουν τα ελληνικά ταχυδρομεία.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταβάλουν σχετική αίτηση έως τις 5 Ιουλίου, στα ταχυδρομεία Καινουργίου (για τα πρακτορεία Παναιτωλίου και Παραβόλας) Γαβαλούς (για το πρακτορείο Ματαράγκας), Μεσολογγίου (για το πρακτορείο Ευηνοχωρίου) και Αμφιλοχίας (για το πρακτορείο Μενιδίου), με την οποία θα εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για τη λειτουργία πρακτορείου Γ τάξης. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να λειτουργούν ήδη κατάστημα όπως παντοπωλείο, μίνι μάρκετ ή σούπερ μάρκετ, να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου, βιβλιάριο ασφάλισης και λευκό ποινικό μητρώο. Επιπλέον, απαιτείται η καταβολή εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ. Οι ιδιώτες ταχυδρόμοι θα αμείβονται με κάποια πάγια ποσά ανάλογα με το εύρος της περιοχής την οποία θα εξυπηρετούν, καθώς και ποσοστά κέρδος από τις συναλλαγές και τη διαχείριση αντικειμένων των ταχυδρομείων που θα πραγματοποιούν.
Με την έναρξη λειτουργίας των πρακτορείων θα κλείσουν τα κατά τόπους καταστήματα και οι υπάλληλοι θα απορροφηθούν και θα αναδιανεμηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Μιλώντας στη «Συνείδηση» ο Λάμπρος Σιάμος, Διευθυντής των ΕΛΤΑ Αγρινίου και υπεύθυνος για τα καταστήματα που θα κλείσουν, ανέφερε τα εξής: «Ο θεσμός των πρακτορείων Γ’ τάξης εφαρμόζεται εδώ και 15 χρόνια με θετικά αποτελέσματα για τη λειτουργία των ΕΛΤΑ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1.000 τέτοια πρακτορεία σε όλη την Ελλάδα και τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Τα πρακτορεία αυτά προσφέρουν καλύτερη εξυπηρέτηση στον πελάτη, καθώς είναι ανοικτά ημέρες και ώρες που τα ταχυδρομικά καταστήματα δεν λειτουργούν. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία στα ΕΛΤΑ να πραγματοποιήσουν μια αναδιάρθρωση και να διαχειριστούν καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους, μειώνοντας παράλληλα τα λειτουργικά τους έξοδα».
Οι υπάλληλοι των ταχυδρομείων που θα κλείσουν θα αξιοποιηθούν σε άλλα καταστήματα του νομού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Να σημειώσουμε όμως ότι τα ΕΛΤΑ παρουσιάζουν μεγάλη μείωση των εσόδων τους, εξαιτίας της εξαιρετικά μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας. Μάλιστα δεν αποκλείεται το 2013 να κλείσουν ζημιογόνα. Δικαιολογημένα λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη την δέσμευση της κυβέρνησης για απολύσεις στον δημόσιο τομέα, έχει αναπτυχθεί τελευταία έντονη φημολογία ότι οι επόμενες απολύσεις στο δημόσιο θα προέλθουν από τα ΕΛΤΑ, κατά το πρότυπο του ξαφνικού κλεισίματος της ΕΡΤ.
Κώστας Καρακώστας, εφημερίδα Συνείδηση