Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΠΟ ΤΟ ΚΕΠΕΤΡΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΑΒΟΛΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ


Παναιτώλιο, 10/04/2013

 

 

Προς το Σύλλογο Παραβολιωτών  Νομού Αττικής  << Βουκάτιο>>

 

 

Αγαπητοί φίλοι,

Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντησή μου, προέκυψε  εξαιτίας οικογενειακών προβλημάτων.

Ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνεισφορά σας προκειμένου να  αναβαθμισθεί το ενυδρείο του ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ

Ευτυχώς χάρη σε σας  το ενυδρείο καθαρίστηκε και λειτουργεί και πάλι με ασφάλεια για τα ψάρια που προέρχονται από τη λίμνη Τριχωνίδα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Κωνσταντία Τραμπάζαλη

Υπεύθυνη του Κέντρου

 

Παραθέτω μερικά στοιχεία σχετικά με το ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. προς δημοσίευση:

 

Το ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. δημιουργήθηκε στη θέση του παλαιού αντλιοστασίου του Παναιτωλίου που βρίσκεται στην τοποθεσία Αμπάρια, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life-φύση’99 “δράσεις για την προστασία των Ασβεστούχων Βάλτων  της λίμνης Τριχωνίδας”.

Στο ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. λειτουργούν:
Ø  Εκθεσιακός χώρος
Ø  Αίθουσα προβολής διαφανειών και προγραμμάτων Power point
 

Στον εκθεσιακό χώρο βρίσκονται θεματικοί πίνακες με φωτογραφίες και κείμενα σχετικά με τους “Ασβεστούχους Βάλτους, την λίμνη και την ευρύτερη περιοχή, τις δράσεις  του Προγράμματος Life-φύση και τις δραστηριότητες των κατοίκων, μακέτα της υδρολογικής λεκάνης της λίμνης Τριχωνίδας, καθώς επίσης και ενυδρείο με τα ψάρια της λίμνης.

Στην αίθουσα προβολών παρουσιάζονται διαφάνειες για τους οικοτόπους, τη χλωρίδα και την πανίδα της λίμνης και πραγματοποιούνται προβολές με το σύστημα  Power Point  με θέμα τη βιοποικιλότητα.

Στο ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. λειτουργεί επίσης εκθετήριο οικοτεχνίας ντόπιων ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων που παράγει οι Γυναίκες του Παναιτωλίου.

Στο άμεσο μέλλον στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού, του αγροτουρισμού και στη παραγωγή προϊόντων με ποιότητα και ταυτότητα,  κάτι που θα συμβάλει στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και στην βελτίωση του εισοδήματος των κατοίκων και στην συγκράτηση του ντόπιου πληθυσμού, ιδιαίτερα των νέων.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, θεωρείται σημαντική η συμβολή του ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ., το οποίο μπορεί να λειτουργήσει σαν έδρα οργάνωσης και προώθησης τέτοιων δραστηριοτήτων, με την διαμόρφωση μιας ειδικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή.

Η ευρύτερη περιοχή της Τριχωνίδας είναι άγνωστος ακόμα τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να αλλάξει με την οργανωμένη διαχείριση που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η Τριχωνίδα να γίνει ένας νέος οικοτουριστικός προορισμός, καθώς πρόκειται για μια “παρθένα” περιοχή με μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον.

 

Ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος της περιοχής είναι ανεξάντλητος, για τον λόγο αυτό αξίζει τον κόπο η επίσκεψη στο Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.), όπου υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης για όλα τα θέματα που αφορούν στη μεγαλύτερη, γεμάτη χρώματα, μοναδική λίμνη της Ελλάδας, την Τριχωνίδα.

 

 

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9 – 3 μ.μ.

& τα Σαββατοκύριακα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία