Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σε ετοιμότητα για τους εθελοντές πυροσβέστες

Στο σύνολο 80 εθελοντές πυροσβέστες θα υπάρχουν φέτος στην διάθεση της Π.Υ. Αγρινίου και θα επανδρώνουν τους εθελοντικούς σταθμούς Β΄ τάξης στην Παραβόλα και την Μακρυνεία
Σε εξέλιξη είναι η ίδρυση του κλιμακίου των εθελοντών πυροσβεστών. Στην εμβέλεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, οι Εθελοντές Πυροσβέστες είναι στο σύνολο 80 άτομα. Τα 40 επανδρώνουν το εθελοντικό κλιμάκιο της Παραβόλας και τα υπόλοιπα 40 άτομα το κλιμάκιο της Μακρυνείας. Τα άτομα που συμμετέχουν στα κλιμάκια των εθελοντών πυροσβεστών που στην ουσία λόγω του μεγάλου αριθμού των εθελοντών τα κλιμάκια δημιουργούν σταθμούς, έχουν περάσει όλα τα πρωταρχικά στάδια, ενώ αναμένεται εντός ολίγου η έναρξη της εκπαίδευσής τους και εκ παραλλήλου αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ, ώστε τα κλιμάκια να λάβουν δράση.
Με την ίδρυση των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών ενισχύεται σημαντικά και ουσιαστικά το ίδιο το Σώμα, ταυτόχρονα ισχυροποιείται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Σημειώνουμε ότι ο εθελοντής πυροσβέστης, εκτός απ’ την πιστοποιημένη εκπαίδευση, έχει ασφαλιστική κάλυψη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, βαθμολογική εξέλιξη, ηθικές και υλικές αμοιβές για εξαιρετικές πράξεις, δυνατότητα εισαγωγής στο Πυροσβεστικό Σώμα μετά από ευδόκιμη υπηρεσία τριών ετών!
Η εκπαίδευση προβλέπεται πως θα διαρκέσει περίπου στις 120 ώρες και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εξετάσεις από τις οποίες θα προκύψει και η πιστοποίηση όσων θα συμμετάσχουν. Σύμφωνα και με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου κ. Χριστόφορο Μπόκα οι ιατρικές εξετάσεις των εθελοντών πυροσβεστών έγιναν με μεσολάβηση του διοικητού του νοσοκομείου κ. Λάμπρου Δημητρογιάννη, πολύ πιο γρήγορα και δωρεάν, κάτι για το οποίο ο κ. Μπόκας ευχαριστεί θερμά τον κ. Δημητρογιάννη ιδιαίτερα.
Ο κ. Δημητρογιάννης έδωσε προτεραιότητα στους εθελοντές πυροσβέστες ως προς τις καρδιολογικές, παθολογικές, ψυχιατρικές και οφθαλμολογικές τους εξετάσεις. Σημαντικό είναι πως φέτος η πυροσβεστική υπηρεσία θα ενισχυθεί με δύο ακόμη μηχανές (στο σύνολο θα υπάρχουν πλέον τέσσερις), οι οποίες θα δώσουν την δυνατότητα στην υπηρεσία να αυξήσει τις περιπολίες και να καλύπτει πολλά και διαφορετικά σημεία, χωρίς προκαθορισμένη σειρά.
Εντός του τρέχοντος μηνός θα πραγματοποιηθούν επίσης οι συσκέψεις τόσο με τα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα (δήμο, δασαρχείο κ.λ.π.) όσο και με τους φορείς σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα. Σύμφωνα με τον κ. Μπόκα στα μέσα Μαΐου θα λειτουργούν ήδη τα κλιμάκια. Παράλληλα ως προς την ενίσχυση της κατάρτισης των πυροσβεστών την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και στις 18/4 επίσης στο «Άνεσις» θα πραγματοποιήσουν σεμινάριο και πρακτική πάνω σε θέματα σεισμού, τροχαίων ατυχημάτων, διασώσεων, πρώτων βοηθειών, τεχνολογικών ατυχημάτων κ.λ.π.
Ο κ. Μπόκας μας δήλωσε: «Ξεκάθαρα φαίνεται ότι ο τοπικός πληθυσμός έχει την διάθεση να προσφέρει για την διάσωση του περιβάλλοντος και αυτό φαίνεται από την αθρόα προσέλευση των εθελοντών». Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών κ. Σεραφείμ Τσιουγκρής ήρθε τον περασμένο Νοέμβριο στο Αγρίνιο και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πέτυχε να διασώσει τον εθελοντισμό στην πυροσβεστική με την ίδρυση των εθελοντικών κλιμακίων και να ενισχύσει τόσο πολύ το μήνυμα, που πλέον τα κλιμάκια έγιναν Σταθμοί Β΄ τάξεως.
Κώστας Χονδρός- ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ