Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΜΥΝΗΜΑ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ                                                                              13 Οκτωβρίου 2011
ΦΟΡΕΩΝ Ν. ΑΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Δελτίο τύπου

1.       Δημοσιεύθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι προτάσεις της Γενικής Εισαγγελέως στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) κ. Τζούλιαν Κοκότ στην υπόθεση της εκτροπής του ποταμού Αχελώου. Υπενθυμίζεται ότι στο ΔΕΕ έχει υποβάλει 14 προδικαστικά ερωτήματα το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει κατά της εκτροπής τοπικοί φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
2.      Για την Γενική Εισαγγελέα, μείζονος σημασίας ζήτημα αποτελεί η πληρότητα των μελετών που έχουν εκπονήσει οι ελληνικές Αρχές και ο επίκαιρος χαρακτήρας των στοιχείων στα οποία οι μελέτες αυτές στηρίχθηκαν. Ιδιαίτερη σημασία έχει, εξ άλλου η συνέπεια που οι αρμόδιες Αρχές επέδειξαν διαχρονικά κατά την εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου, αφού οι αποσπασματικές ρυθμίσεις σε έργα τόσο μεγάλης κλίμακας και τόσο επιβαρυντικά για το περιβάλλον είναι ελεγκτέες.  Σε κάθε περίπτωση, εφ’ όσον πρόκειται για διαχείριση υδάτων, το κοινό –και πάντως  οι κάτοικοι των θιγόμενων περιοχών- θα έπρεπε να είχαν συμμετάσχει στην προηγηθείσα διαβούλευση. Τέλος, πάντοτε κατά την Γενική Εισαγγελέα, είναι αμφίβολο αν οι αρδευτικοί σκοποί, όπως εν προκειμένω, μπορούν να δικαιολογήσουν μια τόσο σημαντική επέμβαση σε προστατευόμενες περιοχές.
3.      Η απόφαση του ΔΕΕ αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών μηνών. Αν το Δικαστήριο υιοθετήσει τις απόψεις της Γενικής Εισαγγελέως, τότε θα υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι ένα μείζον περιβαλλοντικό έγκλημα θα αποτραπεί. Μετά την έκδοση της απόφασης του ΔΕΕ, η υπόθεση θα επανέλθει προς συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.