Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ "Η ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ"

Στη θέση αρχαίο Βουκάτιο (παλιό Κάστρο) στην Παραβόλα δεσπόζει το λαογραφικό μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουνίου του 2010. Το παλιό και επιβλητικό κτήριο που στεγάζεται πλέον το λαογραφικό μουσείο αρχικά λειτουργούσε ως σχολαρχείο και στη συνέχεια ως το εξατάξιο γυμνάσιο της περιοχής, ενώ τα τελευταία χρόνια η χρήση του ήταν ως δημαρχείου του δήμου Παραβόλας. Το 2008 ιδρύθηκε ο σύλλογος γυναικών του δήμου Παραβόλας «Η Τριχωνίδα». Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου στόχευε στην δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου. Η επιθυμία των γυναικών αυτών, ολόκληρου του συλλόγου των γυναικών του δήμου Παραβόλας και του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι μετά την υλοποίηση του μουσείου να περιέλθει στα χέρια του δήμου με σκοπό την μεγαλύτερη προβολή και διατήρηση του μουσείου. Στην παρούσα φάση στόχος του Δ.Σ. είναι να τους παραχωρηθούν επιπλέον αίθουσες στο υπάρχων κτήριο με σκοπό την επέκταση του μουσείου. Η επέκταση αυτή θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, επιπρόσθετο φωτογραφικό υλικό, καθώς και άλλα εκθέματα που είναι προς σκέψη και συζήτηση από τα εμπλεκόμενα μέλη. Σήμερα το λαογραφικό μουσείο λειτουργεί σε αίθουσες που παραχώρησε στο σύλλογο γυναικών του δήμου Παραβόλας «Η Τριχωνίδα», ο πρώην δήμαρχος Παραβόλας κ. Βασίλης Καπέρδας.

Το μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα από τον προηγούμενο αιώνα όπως οπλισμό και εξοπλισμό από το 1821, γεωργικά μηχανήματα, χειροποίητα σκεύη οικιακής χρήσης, φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει την αρχιτεκτονική των σπιτιών, όπως ήταν παλιά στην περιοχή της Παραβόλας, καθώς και φωτογραφίες ατόμων. Περιλαμβάνει επίσης αναπαραστάσεις επαγγελμάτων, παραδοσιακές ενδυμασίες, βιβλία, χειροποίητα λευκά είδη κ.τ.λ.
Τα περισσότερα εκθέματα συγκεντρώθηκαν από δωρεές των μελών του συλλόγου γυναικών «Η Τριχωνίδα» και κατοίκων επίσης ολόκληρου του δήμου Παραβόλας, ενώ άλλα αγοράστηκαν από το ταμείο του συλλόγου των γυναικών.
Αξιοσημείωτο είναι πως το μουσείο χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη περιποίηση, τάξη και καθαριότητα, καθώς επίσης και από την προσωπική δουλειά και μόχθο των γυναικών που ανέλαβαν οικειοθελώς να βγάλουν εις πέρας το μεγάλο αυτό έργο που είναι η κληρονομιά για την Παραβόλα και την ευρύτερη περιοχή της Αιτ/νίας.Ένα μεγάλο μπράβο από εμάς για την προσπάθεια του συλλόγου.Εμείς σαν paravolapress θα σταθούμε αρωγοί στην οποιαδήποτε προσπάθεια και αν κανει ο συλλογος γυναικών Παραβόλας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ