Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010.EΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΙΡΟΥ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

Συμπληρώσαμε ακόμη ένα χρόνο (δύο στη σειρά) από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τοποθετήσαμε άλλη μια αποφράδα ημερομηνία στις επετείους που μας θυμίζουν τη διαχρονική σήψη μας.
Ο 15χρονος Αλέξης αφορά εμάς σαν κοινωνία. Δεν δολοφονήθηκε για τις ιδέες ή τη στάση του. Δεν ενόχλησε το σύστημα. Απλά έτυχε να βρεθεί εκεί... Ο θάνατος του μας θορύβησε γιατί θα μπορούσαμε να είμαστε και εμείς στη θέση του. Όχι τόσο όμως όσο να αντιδράσουμε ή να διορθωθούμε. Γιατί ακόμα και στα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του εμείς παραμείναμε στον καναπέ μας αφήνοντας τους συνομηλίκους του να δείξουν την οργή τους.
Οργή γιατί ένιωσαν πόσο εύκολα μπορούν να πέσουν θύματα χωρίς αιτία.
Οργή γιατί η αδικία δεν έχει απονευρωθεί στην ηλικία τους.
Οργή γιατί δεν κατανοούν όσα βλέπουν γύρω τους.
Οργή γιατί δεν είναι σαν εμάς.
Εμείς δεν κατεβήκαμε μαζί τους να δηλώσουμε την θλίψη μας. Δεν τους προστατεύσαμε από το «καπέλωμα» των επαγγελματιών του είδους. Ίσως γιατί είμαστε όλοι ηθικοί αυτουργοί. Εμείς κατά εκατοντάδες χιλιάδες τρέχουμε να ψηφίσουμε του ηγέτες των κομμάτων μας. Να ασχοληθούμε με τα «σοβαρά» και όχι με την αξία μιας άδικα χαμένης ζωής που δεν έφταιγε.
Με αφορμή την επέτειο διαβάζουμε άρθρα και δηλώσεις για τη δικαιολογημένη οργή των νέων παιδιών απέναντι στο σύστημα και το μέλλον που τους φτιάχνουμε. Για αυτά που βλέπουν, για αυτά που έρχονται. Και τα διαβάζουμε από αυτούς που ακριβώς υπηρετούν το σαθρό μας σύστημα. Από όλους αυτούς που είτε φτιάχνουν είτε καπελώνουν τα πάντα. Από όλους αυτούς που αντί να κάνουν πως δακρύζουν θα έπρεπε να σιωπούν.
Τι άλλαξε από πέρυσι μέχρι φέτος ;
Τι μήνυμα πήραμε και τι διορθώσαμε ;
Κι όμως, είναι πολύ εύκολο να βρούμε την απάντηση σε όλα αυτά που συνέβησαν. Αρκεί απλά να κοιτάξουμε στον καθρέφτη μας...