Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

«Σύγχρονα προβλήματα εφήβων» στο Λύκειο Παραβόλας

sigxrona-provlimata
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου το πρωί η ημερίδα με θέμα τα «σύγχρονα προβλήματα εφήβων» στο Λύκειο Παραβόλας. Μία ημερίδα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Παραβόλας και ο Σύλλογος Διδασκόντων και συνδιοργάνωσαν με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
Μεταξύ άλλων αναλύθηκαν θέματα όπως:
  1. Εξοικείωση με το γεγονός των εξετάσεων.
  2. Καλύτερος Προγραμματισμός και Οργάνωση του προγράμματος κάθε μαθητή.
  3. Προσπάθεια για αποβολή της έντασης του άγχους κάνοντας πράγματα που ικανοποιούν τους μαθητές και βελτιώνουν την διάθεση (μουσική, δραστηριότητες, παρακολούθηση ταινίας κ.λ.π).
  4. Ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο διατροφής αυτό το χρονικό διάστημα.
  5. Και για τους γονείς αναφέρθηκε πως θα μπορούσαν από την πλευρά τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους αυτή την περίοδο με:
  6. Συμπαράσταση, εκτίμηση και αναγνώριση
  7. Αποφυγή συγκρίσεων με άλλους μαθητές ή τα άλλα παιδιά τους
  8. Έλεγχος των προσδοκιών και των απαιτήσεων.
  9. Διαδίκτυο
Ομιλητές ήταν η Αθανασία Δημητρίου (Ψυχολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστημονικό στέλεχος Κέντρου Πρόληψης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ») και ο Παύλος Καλογεράς (ΜSc, Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Παραβόλας).
Αρχικά η κ. Δημητρίου στην εισήγησή της τόνισε:
«Οι μαθητές της τρίτης Λυκείου περνούν μια σημαντική φάση στη ζωή τους και ανάλογα με την επιτυχία τους στις εξετάσεις θα εισέλθουν σε νέα μονοπάτια. Την εποχή των εξετάσεων θα πρέπει να ελέγξουν ιδιαίτερα το άγχος. Η διαχείριση του άγχους πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ωφέλιμο και δημιουργικό».
Από την πλευρά του ο κ. Καλογεράς αναφέρθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου, σημειώνοντας:
«Το Ιντερνετ μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, μπορεί να είναι όχημα καλύτερης επικοινωνίας. Το Ιντερνετ δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, έχει να κάνει με την εκπαίδευση. Εάν μπορέσουμε να διδάξουμε σε όλους ποια η σωστή του χρήση, τότε θα είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για την πρόοδο της ανθρωπότητας».
Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό και απαντήσεις από τους δύο εισηγητές.