Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΝΕΩΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΑ

Στη θέση Πανόραμα σχεδιάζεται η κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου με 974 θέσεις και πόρους από το Leader
Εγκρίθηκε  από το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου η κατασκευή θερινού χώρου για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου. Την πρόταση για το θερινό θέατρο έκανε ο Δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς όμως να αναφέρεται ο χώρος στον οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό.
Τελικά ο χώρος για το έργο, η χρηματοδότηση του οποίου θα γίνει μέσω του προγράμματος leader, βρέθηκε στην Παραβόλα. Εξαρχής άλλωστε πρόθεση  του Δημάρχου Αγρινίου ήταν το θέατρο να κατασκευαστεί σ’ έναν χώρο που να ανήκει στο Δήμο και να έχει θέα τη λίμνη Tριχωνίδα.
«Υπήρχαν δυο με τρεις προτεινόμενες θέσεις τις οποίες ήρθαν και έλεγξαν οι μηχανικοί από την Αναπτυξιακή Τριχωνίδας. Όλες οι θέσεις ήταν αρκετά καλές, αλλά οι δύο από τις τρεις, πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο. Η μία βέβαια βόλευε πολύ τους μηχανικούς καθώς παλιά ήταν νταμάρι και είχε ήδη τις υποδομές, κατόπιν όμως συζήτησής μου και με τον Δήμαρχο, αποφασίσαμε να επιλέξουμε την καλύτερη τοποθεσία για το έργο αυτό, ακόμα και αν χρειαστεί λίγη παραπάνω δουλειά για να ολοκληρωθεί» σημειώνει ο κ. Γιαννακάς, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Παραβόλας .
Το μέρος στο οποίο θα γίνει τελικά το θερινό θέατρο είναι πράγματι πανέμορφο. Δεν είναι τυχαίο που τον ονομάζουν «Πανόραμα». Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Βουκάτιο -την αρχαία πόλη φρούριο- σ’ ένα ύψωμα που προσφέρει την υπέροχη θέα της λίμνης και των γύρω χωριών σε μεγάλη έκταση. Ο κ. Γιαννακάς διευκρινίζει πως είναι ένας χώρος που προσφέρεται για τον σκοπό αυτό από όλες τις απόψεις. «Έχει αρκετά μεγάλο χώρο για πάρκινγκ, αμφιθεατρική κλίση και υπάρχει εύκολη σχετικά πρόσβαση. Η μόνη δυσκολία που ίσως βρεθεί θα είναι στο να βγουν τα αυτοκίνητα από τον κεντρικό δρόμο στο θέατρο. Εκεί ίσως χρειαστεί μία μικρή επέκταση του δρόμου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι μελέτες για το μεγάλο αυτό έργο έχουν ήδη ξεκινήσει. Έχουν εξασφαλιστεί μέσω του προγράμματος Leader, 300.000 ευρώ συν το Φ.Π.Α και το τελικό κόστος θα φανεί με την ολοκλήρωση των μελετών. Τα σχέδια για το έργο έχουν ήδη βγει από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με αρχιτέκτονα τον κ. Χρήστο Τσόκο. Προβλέπεται μάλιστα το θέατρο να έχει 974 θέσεις, 400 θέσεις το 1ο διάζωμα και 574 το 2ο , καθώς και η δημιουργία κάποιων χώρων που θα χρησιμοποιούνται σαν καμαρίνια για τους ηθοποιούς. Τα στοιχεία αυτά αναφέρει ο κ. Γιαννακάς , τη στιγμή που με χαρά και καμάρι κρατά στα χέρια του τα πρώτα σχέδια.
Οι περισσότεροι κάτοικοι της Παραβόλας, δεν έχουν ακόμη πληροφορηθεί για το έργο αυτό. « Οι λίγοι που το γνωρίζουν-κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας- χαίρονται καθώς χρόνια λένε πως είναι κρίμα ένας τόσο πανέμορφος χώρος να μένει ανεκμετάλλευτος. Εκτός αυτού, θα γίνει ακόμα πιο γνωστό και προς τα έξω το χωριό μας!» τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας.
Οι κάτοικοι της Παραβόλας, με τη κατασκευή ενός τέτοιου έργου στο χωριό και την προσέλευση τουριστών που σίγουρα αυτό θα φέρει, μπορούν να ελπίζουν και στην επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου στο Βουκάτιο- που βρίσκεται στην ακριβώς απέναντι πλευρά από εκείνη που θα γίνει το θέατρο-  και που η αρχαιολογική υπηρεσία το έχει κλείσει εδώ και τρία χρόνια.
Το θερινό αυτό θέατρο όπως είπε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Παραβόλας, κ. Γιαννακάς,  «είναι ένα από αυτά τα έργα, που πραγματώνουν αυτό ακριβώς που θέλουμε και που περιμέναμε από τον Καλλικράτη: Να ενωθεί η Περιφέρεια με το κέντρο και το κέντρο με τη Περιφέρεια!»

Μαρίνα Ζαρκαβέλη , από την εφημερίδα "Γεγονός"