Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ανεξέλεγκτες χωματερές παντού γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα

TRIXONIO

Η λίμνη Τριχωνίδα, η οποία μαζί με τη λίμνη Λυσιμαχία, με κοινό κώδικα, ανήκουν πλέον στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «Φύση 2000», και της οποίας το νερό αποτελεί πηγή υδροληψίας για ανθρώπινη κατανάλωση, είναι δηλαδή πόσιμο, σήμερα μαστίζεται από την παράνομη εναπόθεση στερεών αποβλήτων σε δεκάδες σημεία της παραλίμνιας ζώνης.
Επιπλέον, είναι κοινό μυστικό η διάθεση τοξικών υγρών αποβλήτων απευθείας στη λίμνη από ελαιοτριβεία και άλλες μεταποιητικές μονάδες. Η κατάσταση έχει γίνει πλέον ανεξέλεγκτη, με τον όγκο των σκουπιδιών να αυξάνεται κατακλύζοντας ευαίσθητα υγροτοπικά συστήματα, καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα, μολύνοντας το νερό με τα στραγγίσματα που δημιουργούνται, αλλά και επιβαρύνοντάς το με διοξίνες, επικίνδυνα δηλητήρια από την καύση πλαστικών, αφού είναι σύνηθες κάποιοι να προσπαθούν να εξαλείψουν τους τεράστιους όγκους απορριμμάτων βάζοντας φωτιά, με κίνδυνο, εκτός από τη μόλυνση, να προκαλέσουν πυρκαγιές.
'εικόνες από θυρόφραγμα'
thyrofr thyro
Είναι εξωφρενικό και ξεπερνά κάθε ανοχή η ευκολία με την οποία ιδιώτες ξεφορτώνονται ανενόχλητοι το οποιοδήποτε άχρηστο αντικείμενο, από παλιό έπιπλο ως και επικίνδυνα ιατρικά και τοξικά απόβλητα, στο φυσικό περιβάλλον, σαν να επρόκειτο για «περισσευούμενο, αναξιόλογο κομμάτι γης», το οποίο περιφρονούμε και απαξιώνουμε με περίσσιο θράσος.
'εικόνες απο το Παναιτώλιο'
PANAITOL ΑΜΠΑΡΙΑ
Το τραγικότερο είναι πως η ίδια η αστυνομία δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να επιχειρεί σε συγκεκριμένα σημεία και να συλλαμβάνει εκείνους που παρανομούν με αυτό τον τρόπο. Τι σημασία έχει, λοιπόν, αν στα χαρτιά δηλώνεται πως «όποιος μολύνει τη λίμνη Τριχωνίδα, πρέπει να διώκεται για κακούργημα», αφού στην ουσία κανείς από τις αρμόδιες Αρχές δεν είναι διατεθειμένος να το εφαρμόσει; Μήπως έφτασε η ώρα - όλοι μας - να πάρουμε θέση έμπρακτα και να κινητοποιηθούμε για να σταματήσει η καταστροφή της Τριχωνίδας; Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα έχει αντίκτυπο στο μέλλον των παιδιών μας.
'εικόνες από το Καινούργιο'
KAINOYRIO3 KAINOURIO2 KAINOURIO1 KAINOURIO 1
εικόνες από την Παραβόλα'
MPAZA4 PARAVOLA