Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ ΠΟΥ ΡΙΧΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ


Το μοναδικό πευκοδάσος της Παραβόλας, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στην Αιτωλ/νία,  μπορεί να πληγώθηκε από την χθεσινή πυρκαγιά, αλλά οι προσπάθειες πυροσβεστών, αυτοδιοίκησης και εθελοντών, το έσωσαν από ολοκληρωτική καταστροφή
Παρά το γεγονός ότι όλα έδειχναν πως το δάσος θα καίγονταν από άκρο σε άκρο, ειδικά την ώρα της ενίσχυσης των ανέμων, η καταστροφή μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Σε αυτό συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες , παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν, όπως το δύσβατο της περιοχής, αλλά και το γεγονός ότι η εναέρια πυρόσβεση δεν ήταν επαρκής .
Canadair και ελικόπτερα επιχείρησαν σε άλλες, μεγαλύτερες φωτιές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική κι έτσι το μεγάλο βάρος δόθηκε από τα επίγεια μέσα, που επέδειξαν όμως εξαιρετικό συντονισμό , ετοιμότητα και επιχειρησιακές δυνατότητες  υψηλού επίπεδου.
Παράλληλα με τους πυροσβέστες που ενισχύθηκαν σημαντικά από συναδέλφους τους άλλων περιοχών, σημαντική ήταν η συνδρομή της Αυτοδιοίκησης με υδροφόρες αλλά και εθελοντών, κυρίως νέων από την Παραβόλα, που δεν έμειναν ασυγκίνητοι, βλέποντας την πιθανότητα να καταστραφεί το δάσος του χωριού τους. Μπορεί κάποιοι κάτοικοι να… αγνάντευαν από μακριά, αλλά οι συγκεκριμένοι νέοι, ρίχτηκαν με αυτοθυσία στην μάχη με τις φλόγες και η συμβολή τους, ήταν σημαντική.
Παράλληλα, το όλο έργο των πολλών επίγειων δυνάμεων συντονίστηκε άψογα από τους  έμπειρους και μάχιμους αξιωματικούς και την Διοίκηση της Π.Υ. Αγρινίου, που συνεχώς επέβλεπε και διέρχονταν από τα επικίνδυνα σημεία, δίνοντας εντολές για το που θα έπρεπε να δοθεί βαρύτητα, ανάλογα με την επικινδυνότητα της στιγμής.
Έτσι τελικά, παρά τις πολύ επιβαρυντικές συνθήκες που υπήρχαν, οι απώλειες μπορούν να χαρακτηριστούν  περιορισμένες, ειδικά για το μοναδικό στολίδι της περιοχής, το πευκοδάσος μεταξύ Αφράτου και Παραβόλας. Κάτι που όπως έγινε γνωστό, αναγνώρισαν και οι άνθρωποι του τοπικού δασαρχείου, που βρέθηκαν στο δάσος, για να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς και προς έκπληξη τους, είδαν πως αυτή περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό, για όλους τους παραπάνω παράγοντες.

Από agriniopress