Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΒΟΛΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αγαπητοί Φίλοι & Φίλες του συλλόγου μας, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ένα πρόβλημα που λαμβάνει χώρα στον τόπο καταγωγή μας, την Παραβόλα και αφορά το πανέμορφο πευκόφυτο δάσος.
Πρόκειται για μια ασθένεια, με την ονομασία Βαμβακίαση, η οποία έχει πλήξει μεγάλο αριθμό πεύκων. Η ασθένεια οφείλεται στο μελιτογόνο έντομο "marchallina hellenica". Αρχικά, τα δέντρα που πλήττονται από την ασθένεια, κιτρινίζουν εν συνεχεία ξεραίνονται και καταρρέουν.
Ενδεικτικά σας αναφερούμε ότι τυχόν καταστροφές πευκοδέντρων, θα προκαλέσουν την οικολογική καταστροφή στο δάσος με την εξάλειψη πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας, που απατώνται στην έκτασή του. Επιπλέον, θα έχουμε την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων κατά την διάρκεια του χειμώνα, την διάβρωση των εδαφών καθώς τα δέντρα έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν τους χωμάτινους όγκους και σαν αποτέλεσμα αυτών, θα είναι η ερημοποίηση της περιοχής (βραχοποίηση) κάνοντας πολύ δύσκολη μια μελλοντική φύτευση και την ανάπτυξη υψηλής βλάστησης.
Αναλογιζόμενοι τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις που θα έχει για το χωριό μας μια καταστροφή του δάσους αναλάβαμε κάποιες πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, να δράσουμε άμεσα. Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις προκειμένου να οργανωθεί ψεκασμός, ο οποίος θα πρέπει να διεξαχθεί σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Προκειμένου να πετύχουμε σωστή αντιμέτωπιση του προβλήματος, θα χρειαστεί η βοήθεια όλων μας, είτε με την εθελοντική συμμετοχή μας, είτε με την παροχή υλικοτεχνικών μέσων (π.χ. τρακτέρ,βυτιοφόρα,μηχανές ψεκασμού,αλυσιοπρίονα). Σύντομα, θα είμαστε σε θέση να σας ενημέρωσουμε για την πορεία του προβλήματος και τις δράσεις που θα ληφθούν.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου