Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΜΥΝΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑΣ


Με πλήθος κόσμου και παρουσία πολλών Παραβολικών έγινε χθες 12/04/2012 και ώρα 12 το μεσημέρι στη Λυσιμαχεία η κηδεία του συγχωριανού μας ποιητή και συγγραφέα Γιώργου Αναγνωστόπουλου.Παραβρέθηκαν  ο δήμαρχος Αγρινίου κ.Παύλος Μοσχολιός, ο βουλευτής κ.Θάνος Μοραΐτης και πολλοί συγγραφείς και λογοτέχνες της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών(Ε.Α.Λ).
Τον επικήδειο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παραβόλας κ.Διονύσιος Γιαννακάς.
«Στην Παραβόλα με βαθύτατη θλίψη και οδύνη πενθούμε σήμερα το θάνατο του Γιώργου Αναγνωστόπουλου.
  Εκ μέρους της Δημοτικής Κοινότητας Παραβόλας θα ήθελα να εκφράσω στην αγαπημένη του σύζυγο Ακριβή και σε όλους τους συγγενείς και φίλους τα πιο θερμά συλλυπητήρια.
  Με ιδιαίτερη συγκίνηση θέλω να πω δυο τελευταία λόγια για τον πνευματικό άνθρωπο,ποιητή και συγγραφέα Γιώργο Αναγνωστόπουλο.
  Σε όλη του τη ζωή αναζητούσε και ζούσε με εντιμότητα τα προβλήματα και επαλήθευε πραγματικά τη βαθύτερη πνευματική φυσιογνωμία.
  Δεν ήταν ξεκομμένος ή απογειωμένος από τη ζωη.Χαρακτηριζόταν έντονα από το πάθος και τη λαχτάρα της πράξης.
  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940 και έζησε τα πρώτα χρόνια στην Παραβόλα,όπου έλαβε τα πρώτα σχολικά γράμματα.Το υπόλοιπο μέρος αυτών έλαβε στο Δημοτικό Θέρμου,Αγρινίου και Αστακού,λόγω των μεταθέσεων του πατέρα του φιλόλογου καθηγητή.
  Η μητέρα του Σοφία Κολοβού καταγόταν από την Παλαιοκαρυά της Τριχωνίδας.
  Ετελείωσε το γυμνάσιο στον Αστακό.Έλαβε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν άδεια ασκήσεως δικηγορίας από το έτος 1967.
  Συνέγραψε τις ποιητικές συλλογές :
  ΤΡΙΠΤΥΧΟ
  ΣΚΗΝΙΚΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ
  ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ
  ΔΙΑΛΟΓΕΣ
  ΔΡΩΜΕΝΑ και την έκδοση
  ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΟΥ ΒΟΥΚΑΤΙΟΥ.
  Έγραψε και διηγήματα-αφηγήματα υπό τον τίτλο ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ.
  Διετέλεσε Γραμματέας του Συλλόγου Παραβολιωτών Αθήνας,από της ιδρύσεως του 1973 μέχρις εσχάτων βοηθώντας ποικιλοτρόπως τη λειτουργία του καθώς και την έκδοση της εφημερίδας Παραβόλα.
  Διακρινόταν για την πλούσια πολιτιστική του δράση είτε ως μέλος είτε ως πρόεδρος Συλλόγων-Ομοσπονδίας-Συνομοσπονδίας Αιτ/νων Αθήνας.
  Ήταν πρόεδρος της Ε.Α.Λ. και υπεύθυνος της έκδοσης του περιοδικού της ΠΑΡΟΥΣΙΑ.
  Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριχωνίδας.
  Ήταν πρόεδρος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας και εκδότης της εφημερίδας ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ.
  Παντρεμένος την Ακριβή Τσατσούλη από τη Λυσιμαχεία ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα.
  Επισκεπτόταν πολύ συχνά τον τόπο που μεγάλωσε και δεν είχε μόνο «δεσμούς αίματος» με την Παραβόλα αλλά και δεσμούς πνεύματος.Απόδειξη το βιβλίο του ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΟΥ ΒΟΥΚΑΤΙΟΥ ήταν αφιερωμένο στο κάστρο της Παραβόλας και είχε γίνει η παρουσίαση στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.
  Πολλά θα έλεγα για τον άνθρωπο Γιώργο,που στο χωριό τον θυμόμαστε με τη γελαστή ματιά του,την καλοσύνη και την καταδεκτικότητα.
  Ήξερε να δίνει μάχες και τις περισσότερες φορές να τις κερδίζει.Αλοίμονο όμως αυτή τη μάχη δεν πρόλαβε καν να τη δώσει και ήταν η μόνη που έχασε…
  Αντίο Γιώργο
  Αντίο αγαπητέ μας φίλε
  Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.»