Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΜΥΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ κ.ΚΩΣΤΑ ΚΟΡΔΑΤΟ


          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Τα προεκλογικά νταραβέρια της Δημοτικής αρχής Αγρινίου, η υποβάθμιση των υπηρεσιών Δήμου Θεστιέων και η λεηλασία της κινητής και ακίνητης περιουσίας των δημοτών»   

Πληροφορηθήκαμε ότι κατά την επίσκεψη του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού, την Τετάρτη 8-6-2011 στην έδρα του πρώην δήμου Θεστιέων (Καινούργιο), διαδραματίστηκαν γεγονότα που αποκαλύπτουν τον τρόπο που πολιτεύεται η πλειοψηφία του Δήμου Αγρινίου όσον αφορά τα πολυποίκιλα συμφέροντα που, όπως φαίνεται υπηρετεί σε βάρος ακόμα και της δημόσιας-δημοτικής περιουσίας και τα οποία οφείλουμε να σχολιάσουμε ως ενεργοί πολίτες και σεβόμενοι τον τόπος μας:
1.    Η παρουσία του Δημάρχου στο Καινούργιο έγινε (με καθυστέρηση 6 μηνών) χωρίς κάποιον ουσιαστικό προγραμματισμό-σχεδιασμό και αναπτυξιακή πρόταση ή νέα έργα αλλά με φανερό σκοπό την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων και του παραγοντισμού.
2.    Για την υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου (μείωση προσωπικού, απλήρωτοι εργαζόμενοι, περικοπές Ραγκούση των εργατών ΟΓΑ) και την εγκατάλειψη των δημοτών καθώς και για την λεηλασία της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Θεστιέων δεν έγινε καμία κουβέντα στη συνάντηση.
3.    Η παραχώρηση σε ιδιωτικό σύλλογο (Ναυτικός Όμιλος Δυτικής Ελλάδας), του κτιρίου των κλειστών σφαγείων Καινουργίου καθώς και τον περιβάλλοντα παραλίμνιο χώρο στη Τριχωνίδα, χωρίς μάλιστα αυτός ο φορέας να εδρεύει στο π. Δήμο Θεστιέων, και χωρίς να υπάρχει ανάγκη απο μια τέτοια δραστηριότητα διότι οι νέοι της περιοχής εξυπηρετούνται από τον ΝΟ Αγρινίου στη Δουγρί, αναδύει μέγα σκάνδαλο αν συνδυαστεί και με το γεγονός ότι αυτό βγήκε στην επιφάνεια ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες επαγγελματία του χωριού προς τον κ. Μοσχολιό για αθέτηση προεκλογικών συμφωνιών! Δηλαδή είχαν υποσχεθεί στον άνθρωπο να του παραχωρηθεί η δημοτική έκταση με το κτίριο για την ανάπλασή της και την εγκατάσταση – λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, προφανώς.
4.    Αυτά τα προεκλογικά νταραβέρια των τοπικών παραγόντων, του κ. δημάρχου και οι πιέσεις των κυβερνητικών βουλευτών για εξυπηρέτηση συλλόγων σφραγίδων έχει ως αποτέλεσμα να παραδίδονται (εν κρυπτό) σε ιδιώτη και μάλιστα άλλης δημοτικής ενότητας δημοτική περιουσία χωρίς καμία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, των πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών συλλόγων του Καινουργίου-Παναιτωλίου-Ν. Αβώρανης και Προσηλίων, και ούτε καν του  Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου! Στο θέμα αυτό οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για την θέση του το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Καινουργίου, όπως επίσης και για τη αναπτυξιακή στρατηγική του πρόταση για την περιοχή αν έχει.
5.    Το θερμό ενδοπαραταξιακό επεισόδιο μεταξύ του Δημάρχου και του τοπικού Αντιδημάρχου για το θέμα (ύστερα από την επίθεση που δέχθηκαν από τον επαγγελματία-δημότη) αν και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός αγοραίου παραγοντισμού και σύνηθες φαινόμενο στην αυτοδιοίκηση, εντούτοις μας αφορά διότι πρόκειται για δημόσια περιουσία και ακόμα για το ήθος των εκπροσώπων μας που αποκαλύπτεται πλέον ότι είναι ένα συστημικό καθεστώς που αγγίζει τα όρια του «αποφασίζουμε και διατάσουμε»!

Μετά από όλα αυτά οφείλει η αντιπολίτευση του Δήμου Αγρινίου και οι κοινωνικοί φορείς Θεστιέων να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές και μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής Αγρινίου, όπου παραχωρούν δημόσια περιουσία με αδιαφανής διαδικασίες και να Απαιτήσουν να ακυρωθεί κάθε συμφωνία παραχώρησης του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου των παλιών σφαγείων Καινουργίου στη παραλίμνια περιοχή της Τριχωνίδας σε φορέα που καμία σχέση δεν έχει με την Δημοτική Ενότητα Θεστιέων. Απόφαση που απαξιώνει τους κοινωνικούς και αθλητικούς Συλλόγους μας.
Πάγια θέση πρέπει να είναι όλων μας ότι τα περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) των πρώην Δήμων που συνενώθηκαν-αναγκαστικά με το Αγρίνιου ανήκουν στους δημότες των χωριών που αποτελούν τις δημοτικές ενότητες και πρέπει αυτά άμεσα να επιστραφούν για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και όχι να λεηλατούνται καταδικάζοντας τους ντόπιους σε πλημμελείς ως ανύπαρκτες δημοτικές υπηρεσίες. Υπηρετώντας και με τον τρόπο αυτό τον υδροκεφαλισμό του Δήμου Αγρινίου σε βάρος των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων. Για ποια ισόρροπη ανάπτυξη λοιπόν μιλάει ο κ. Δήμαρχος; 

Όσον αφορά για την αξιοποίηση πάγιων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων αυτό πρέπει να είναι κύρια υπόθεση των Δημοτικών Κοινοτήτων (ΔΚ) και των Τοπικών Συμβουλίων (ΤΣ) καθώς και των κοινωνικών φορέων κάθε Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Αγρινίου, ομοίως και για τα σφαγεία Καινουργίου.

Για την παραλίμνια περιοχή θέτουμε υπόψη σε κάθε κατεύθυνση την ευαισθησία μας για το περιβάλλον και το λιμναίο οικοσύστημα της Τριχωνίδας καθώς και τη συμφωνία RΑMSAR που ισχύει με αποτέλεσμα να επιβάλλονται ήπιες δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον από κάθε δημόσιο, κοινωνικό ή ιδιωτικό φορέα που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτή την περιοχή. Χρειάζεται επιτέλους να ορισθεί η οριογραμμή της παραλίμνιας ζώνης και ο καθορισμός ζωνών χρήσης γης. Όλα αυτά θα μπορούσαν να δρομολογηθούν όταν φυσικά υπάρξει νομική μορφή (φορέας) διαχείρισης της Τριχωνίδας κάτι που το σχολείο μας μέσου των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουμε εκπονήσει.     

Καινούργιο 11-6-2011

        Κώστας Διον. Κορδάτος
        Καθηγητής ΕΠΑΛ Καινουργίου        
(Υποψήφιος Δημ Σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Θεστιέων)



Το κτήριο των κλειστών σφαγείων Καινουργίου – Τριχωνίδας