Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΜΥΝΗΜΑ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ                                    Αγρίνιο,  6 Ιουνίου  2011
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ.Δ/νση: Χαρ.Τρικούπη 10
30 100  Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο
Τηλ.: 2641 0 22495, 2641 3 60302
FAX: 2641 0 48498 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


            Συνάντηση με Ευρωβουλευτές και με Υπουργούς της Κυβέρνησης είχε την Παρασκευή 3 Ιουνίου στην Παραβόλα ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός.
          Στο κλιμάκιο συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές κ. Σπύρος Δανέλλης και κ. Γιώργος Σταυρακάκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Θάνος Μωραΐτης και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Κουτσούκος, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Τριχωνίδα με θέμα «Περιφερειακή και Αγροτική Ανάπτυξη –Πράσινος Τουρισμός –Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας».
          Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Αγρινίου, αφού ευχαρίστησε τους Ευρωβουλευτές και τους Υπουργούς για την επίσκεψη στο Δήμο Αγρινίου, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα χαρακτηρίζοντας το νέο Δήμο Αγρινίου «πόλη των νερών», αφού διαθέτει τρεις φυσικές, τρεις  τεχνητές λίμνες και τον ποταμό Αχελώο».
          «Επιλέξαμε να σας υποδεχτούμε σε αυτήν εδώ την περιοχή, έδρα του  πρώην Δήμου Παραβόλας θέλοντας να σηματοδοτήσουμε με την παρουσία σας εδώ την πίστη μας στην ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου και στην ανάπτυξη της περιφέρειας του Δήμου.
          Θέλουμε να δείξουμε και σε εσάς ότι, εάν δεν προχωρήσει ο καθένας στον τομέα του σε πολιτικές για την ανάπτυξη της περιφέρειας αυτής, η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον».
          Στην αντιφώνησή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι η συμμετοχή του στην εκδήλωση στο Αγρίνιο είναι στο πλαίσιο του διαλόγου με τον κόσμο που ζει στην περιφέρεια.
          «Είμαστε με τον κόσμο της περιφέρειας, ανταλλάσσουμε απόψεις, εξηγούμε στον κόσμο τι κάναμε.
          Βάζουμε στο πρόγραμμα μας και στην κυβερνητική μας πολιτική την αγωνία έτσι όπως εκδηλώνεται στις επαφές που έχουμε, και φυσικά δε θα σταματήσουμε ποτέ να ακούμε τους φορείς και τον κόσμο της περιφέρειας».
          Στην παρέμβασή του στην ημερίδα με θέμα Περιφερειακή και Αγροτική Ανάπτυξη ο κ. Μοσχολιός αναφέρθηκε στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στην ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ που θα προστατεύσουν και θα αναδείξουν τη λίμνη Τριχωνίδα.
          «Ο Δήμος Αγρινίου είναι ένας Δήμος που διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι μια περιοχή με πλούσιους ορεινούς όγκους και υδάτινο δυναμικό, που μπορεί να υπάρξουν μορφές εναλλακτικού τουρισμού και να αναπτυχθεί ο πράσινος τουρισμός.   
          Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά δικαιούμαστε να απαιτήσουμε από την πολιτεία ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Δεν μπορεί οι υδάτινοι πόροι της περιοχής  μας και γενικότερα της χώρας μας να αξιοποιούνται κατά το δοκούν, ή εντελώς πρόχειρα.
          Θέλω να σας πω ότι το 1992 κάποιοι κουβέντιαζαν για εκτροπή αυτής της λίμνης για να λύσουν το πρόβλημα της Αθήνας. Δεν μπορεί η χώρα να βασίζεται σε συμφέροντα που υπάρχουν κατά καιρούς και να προχωράνε σε επιλογές οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα. Με βάση αυτό θέλω να πω ότι εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να σταματήσει αυτό το καταστροφικό έργο της εκτροπής του Αχελώου.
          Θέλω να πω επίσης ότι σε αυτή εδώ την περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί, ιδιαίτερα ο πρωτογενής τομέας. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει δυνατότητα ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα και ιδιαίτερα στο ΕΠΕΡΑΑ έργων τα οποία θα προστατεύσουν και θα αναδείξουν τη λίμνη Τριχωνίδα.
          Για να συμβεί αυτό οι διαχειριστικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα τις διαδικασίες, ώστε να εντάξουμε αυτά τα σημαντικά έργα στο ΕΣΠΑ και να  δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές στην περιοχή.  
            Νομίζω λοιπόν ότι αυτή η περιοχή έχει μέλλον, έχει πλούτο, αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά και στη σωστή κατεύθυνση».
          Τέλος ο κ. Μοσχολιός στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Αυλάκι του Δήμου Αμφιλοχίας με θέμα « Η ανάπτυξη της υπαίθρου» έθεσε το θέμα των αντισταθμιστικών από τη ΔΕΗ τονίζοντας ότι η πολιτική των αντισταθμιστικών δεν μπορεί να προωθείται μόνο στις περιοχές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη αλλά και στις περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία όπου λειτουργούν τρία υδροηλεκτρικά φράγματα.