Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΜΥΝΗΜΑ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ                                    Αγρίνιο, 10 Mαίου 2011
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ.Δ/νση: Χαρ.Τρικούπη 10
30 100  Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο
Τηλ.: 2641 0 22495, 2641 3 60302
FAX: 2641 0 48498 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Μαΐου στο Δημαρχείο Αγρινίου η εκδήλωση ανακήρυξης του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου ως επιτίμου Δημότη Αγρινίου και του απονεμήθηκε το «χρυσό» κλειδί της πόλης.
     Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Αγρινίου αναφέρθηκε στο πλούσιο επιστημονικό, θεολογικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο του Αρχιεπισκόπου ενώ τόνισε ιδιαίτερα την άριστη συνεργασία του Δήμου και της τοπικής εκκλησίας και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση προβλημάτων αδυνάτων κοινωνικά ομάδων φέρνοντας ως παράδειγμα την λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου από το Δήμο Αγρινίου και την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
     Στην αντιφώνησή του ο Μακαριότατος δήλωσε ότι η εκδήλωση τιμής από το Δήμο Αγρινίου εκλαμβάνεται από τον ίδιο ως μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την εκκλησία κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μείζον θέμα της συνεργασίας τοπικής εκκλησίας και τοπικής αυτοδιοίκησης επισημαίνοντας ότι και η δύο φορείς έχουν την ίδια αποστολή, να υπηρετήσουν τον άνθρωπο.
     Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την άποψή του για το ποια θα πρέπει να είναι η θέση της εκκλησίας στη σημερινή δύσκολη εποχή, υπογραμμίζοντας ότι η εκκλησία προσπαθεί να ανταπεξέλθει στα προβλήματα που έχει η κοινωνία, πέρα από το θρησκευτικό της ρόλο.
       


 ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κ. ΠΑΥΛΟΥ Π. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ
ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
  
Υποδεχόμαστε σήμερα στην πόλη μας, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο.
Σας υποδεχόμαστε, Μακαριώτατε, με βαθύτατο σεβασμό και απέραντη εκτίμηση στο σεπτό πρόσωπό σας.
Σας υποδεχόμαστε ως  Κεφαλή της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, ως ηγέτη με πλούσιο επιστημονικό, θεολογικό ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο.
Υπηρετήσατε την Εκκλησία από πολλά λειτουργήματα, τα οποία ποτέ δεν εκλάβατε ως αξιώματα.
Με σεμνότητα δώσατε - και συνεχίζετε να δίνετε καθημερινά - το στίγμα σας.
Σήμερα, σε μια δύσκολη για τη χώρα μας περίοδο, όπου η οικονομική κρίση πλήττει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού μας, η πατρική σας μορφή και η αφοπλιστική ηρεμία με την οποία διατυπώνετε τον ενάρετο λόγο σας, μας γεμίζει κουράγιο και ελπίδες.
«Ακούγεται - είπατε σε πρόσφατη ομιλία σας - ότι η Εκκλησία πρέπει να περιορίζεται στα του οίκου της.
Αν όμως το θέμα είναι ο κάθε άνθρωπος, τα αδιέξοδά του, τα προβλήματά του, ο πόνος, οι αγωνίες του, αυτό είναι κατ’ εξοχήν έργο της Εκκλησίας».

Και σε άλλο σημείο της ομιλίας σας είπατε: «Αν η Εκκλησία, τοποθετηθεί σωστά σε αυτή την εποχή, και αν βρούμε τρόπο συνεργασίας τοπικής Εκκλησίας και τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και Εκκλησίας και Πολιτείας, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει αισιοδοξία στα προβλήματα που άρχισαν να δημιουργούνται».
Συμφωνούμε απόλυτα με τον λόγο σας αυτόν.
Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε στοχεύουν  και οι δικές μας πολιτικές.

Μακαριώτατε,
Γνωρίζουμε της ευαισθησία σας για τα περιβαλλοντικά θέματα και εμείς εδώ αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας στην περιοχή μας.
Για αυτό είμαστε αντίθετοι με την εκτροπή του ποταμού Αχελώου που ισοδυναμεί με την εκτροπή της λογικής.
Στο νέο Καλλικράτειο Δήμο Αγρινίου έχουμε δύο Μητροπόλεις, την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.
Είναι μεγάλη τύχη για μας που τις Μητροπόλεις αυτές διακονούν δύο φωτισμένοι Μητροπολίτες, ο κ.κ. Κοσμάς και ο κ.κ. Ιερόθεος.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω για την άψογη συνεργασία που έχουμε και με τους δύο.
Προϊόν άλλωστε αυτής της συνεργασίας είναι η ίδρυση του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Αγρινίου και της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας που θα λειτουργήσει σε λίγες μέρες.

Μακαριώτατε,
Εμείς οι Αγρινιώτες έχουμε ως πρότυπο ένα σεβάσμιο άνθρωπο, τον παπα-Αποστόλη Φαφούτη.
Τον ιερέα που ήταν δίπλα σε κάθε άνθρωπο, που κουβαλούσε στην πλάτη του τον πόνο  και τους στεναγμούς του, όπως ο Άγιος Χριστόφορος τον Χριστό.
Ήταν μπροστάρης όταν η πόλη κινδύνευσε, αλλά και συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος του κάθε συμπολίτη μας στις δυσκολίες της ζωής.
Αυτή τη γλυκιά μορφή του παπα-Αποστόλη, έχουμε συνδέσει όλοι οι Αγρινιώτες με τον Άγιο Χριστόφορο, τον Προστάτη μας Άγιο.
Σ’ αυτόν οφείλεται η ανέγερση του Ιερού Ναού και η καθιερωθείσα εορτή του.
Απ’ αυτόν πηγάζει η μεγάλη αγάπη των συμπολιτών μας στον Άγιο Χριστόφορο, τη μνήμη του οποίου τιμούμε σήμερα.

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος,
με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, σας ανακηρύσσουμε επίτιμο Δημότη και σας απονέμουμε το χρυσό κλειδί της πόλης.
Η απόφαση αυτή, αποτελεί το ελάχιστο δείγμα τιμής προς το σεβαστό πρόσωπό σας και το θεσμό που άξια εκπροσωπείτε.
Προς έναν άνθρωπο που συμβολίζει την ενότητα του λαού και της Εκκλησίας.
Προς έναν άνθρωπο που διαθέτει όλα τα προσόντα που απαιτεί το κορυφαίο λειτούργημα που υπηρετεί, παράλληλα με έναν πλούτο ανθρώπινων αρετών και συναισθημάτων.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που ανήκει σε μένα η μεγάλη τιμή να σας υποδεχτώ στην πόλη μας και, υλοποιώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να σας απονείμω τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη και το κλειδί της πόλης.

Μακαριώτατε,
Με αγάπη και σεβασμό στο πρόσωπό σας, θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή να αποδεχθείτε την πρόσκλησή μου και να επισκεφθείτε το Αγρίνιο, μια πόλη φιλόξενη, όμορφη και δημιουργική, με ανθρώπους εργατικούς, που ξέρουν να μετατρέπουν την κόλαση σε παράδεισο.