Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

MYNHMA AΠΟ ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚ​ΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙ​ΑΣ
Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 4 – ΑΓΡΙΝΙΟ
30100 - Τηλ. 26410 27387
Κιν.: 6936 423881

Αγρίνιο   14/3/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Και να που ο «Καλλικράτης» στην Παιδεία αποτελεί γεγονός.
Παρά τις κινητοποιήσεις της μαθητικής κοινότητας, τις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και των τοπικών συλλογικών οργάνων της εκπαίδευσης η κ. Άννα Διαμαντοπούλου προχώρησε σε υποβαθμίσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων καταργώντας ουσιαστικά την ομαλή πρόσβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Από το «ψαλίδι» του Υπουργού δεν γλύτωσε, όπως αναμενόταν άλλωστε, ούτε η Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας, ούτε φυσικά και ο Δήμος Αγρινίου, ο οποίος σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού του Συμβουλίου αποφάσισε να μην στηρίξει καμία τέτοια λογική και προσπάθεια.
Καλώ τον Δήμαρχο Αγρινίου να προσφύγει σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 
Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 4 – ΑΓΡΙΝΙΟ
30100 - Τηλ. 26410 27387
Κιν.: 6936 423881

Αγρίνιο   14/3/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

              ΘΕΜΑ: Η ΕΚΛΟΓΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ KAI ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ                  ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ

Με αρκετό ενδιαφέρον και αρκετή υπομονή παραμέναμε δύο εβδομάδες για την έκδοση και του τελευταίου εντύπου, που κυκλοφορεί στο Δήμο Αγρινίου για να επιβεβαιώσουμε, για άλλη μια φορά, αυτό που γνωρίζουν όλοι, όσοι ασχολούνται με τα κοινά αυτού του Δήμου. Παρά την υπομονή μας όμως επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η άποψη μας, ότι όσοι ασχολούνται με το τοπικό ρεπορτάζ ή όσοι αρθρογραφούν για τα όσα συμβαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου με πολύ μεγάλη ευκολία οδηγούνται στο να αποκρύπτουν γεγονότα και δηλώσεις ή να εξάγουν εσφαλμένα συμπεράσματα για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις της παράταξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χωρίς καν να μπαίνουν στον κόπο να ρωτήσουν τα μέλη ή τους εκπροσώπους της. 
Είναι χαρακτηριστική η απάντηση, που μας έδωσε δημοσιογράφος της πόλης, όταν παρά τα όσα μας δήλωσε, δεν προχώρησε στην πραγματοποίηση της επικοινωνίας με τον εκπρόσωπο της ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, έτσι ώστε  να καταγράφει και η δική μας άποψη, για τις ευθύνες της μη εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης. Η φράση αυτή, η οποία έχει πολλά επίπεδα και πολλαπλές αναγνώσεις είναι η ακόλουθη: «Δεν επικοινώνησα με τον εκπρόσωπο σας, γιατί θα αναγκαζόμουνα να κάνω το συνήγορο του Διαβόλου της Δημοτικής Αρχής, οπότε έκρινα πως ήταν καλύτερο να μην συνομιλήσω μαζί του». (Τη συγκεκριμένη φράση την αφήνουμε ασχολίαστη, γιατί κάθε σχολιασμός της θα ήταν πλεονασμός στους συνειρμούς σας).
Να διευκρινίσουμε εδώ ότι, εκτός όλων εκείνων για τα οποία ήμασταν βέβαιοι, δεν επιδιώξαμε να προκαταλάβουμε με κανένα Δελτίο Τύπου τις προθέσεις όσων ασχολούνται με τα παραπάνω στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μόνο και μόνο για να αποδειχθεί η συγκεκριμένη πρακτική τους.
Είμαστε αναγκασμένοι αυτό – και όχι μόνο - να το πράξουμε σήμερα, γιατί δεν μπορούμε άλλο να ανεχθούμε την επιτηδευμένη παραπληροφόρηση.

ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΛΟΓΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ

Από το σύνολο των μέσων επικοινωνίας -  η μία και μοναδική εξαίρεση επιβεβαιώνει απλά και μόνο τον κανόνα - η εικόνα που δόθηκε για τις ευθύνες της μη εκλογής «Συμπαραστάτη» ήταν ότι οι ευθύνες είναι μοιρασμένες πενήντα – πενήντα ανάμεσα στην συμπολίτευση του Δήμου και την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο συμπέρασμα αυτό οι αρθρογράφοι ή οι ρεπόρτερ οδηγήθηκαν ή με την επιλεκτική παρουσίαση θέσεων και απόψεων των αρχηγών των παρατάξεων ή με την αποσιώπηση γεγονότων και καταστάσεων κατά την εξαγωγή των συμπερασμάτων του.
Κανείς δεν ανέδειξε την ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής για την ημέρα επιλογής της ψηφοφορίας αλλά και της συνάντησης του κ. Μοσχολιού και του κ. Σταμάτη που πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση του πρώτου την τελευταία ημέρα του ορίου που έθετε ο νόμος για την εκλογή του.
Κανείς, αν και όλοι γνωρίζανε τα ονόματα που προτάθηκαν σε αυτή την συνάντηση και από την μία και από την άλλη πλευρά, δεν συνυπολόγισε το γεγονός αυτό στις εκτιμήσεις του. Κανείς δεν ανέφερε δηλαδή ότι ο Δήμαρχος Αγρινίου, στις αλλεπάλληλες και διαφορετικές προτάσεις προσώπων (Έξι στο σύνολο τους: τον κ. Θ. Σεϊτανίδη, τον κ. Ι. Γρηγορόπουλο, τον κ. Κ. Γαλανόπουλο, τον κ. Ν. Παπαγιάννη, τον κ. Ν. Ρούσση και τον κ. Θ. Αλεξάκη), τις οποίες κατέθεσε ο κ. Σταμάτης, τήρησε μια αδιάλλακτη και μονοσήμαντη θέση, η οποία εξαντλούνταν στην πρόταση ενός προσώπου και μόνο.
Εδώ οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι το πρόσωπο του εξαίρετου δικηγόρου και συνδημότη μας κ. Γ. Κωστακόπουλου, στο οποίο αναφερόμαστε, χαίρει της απολύτου εκτίμησης μας, αλλά όπως ο κ. Καζαντζής και ο κ. Γκρίζης απέδειξαν κατά την συνεδρίαση, υπήρχε ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του δικηγόρου και του Συμπαραστάτη, σύμφωνα με τον ν. 3810/2010
Να σημειωθεί δε, ότι στις προτάσεις που κατέθεσε η ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ υπήρξε και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος; του Καποδιστριακού Δήμου Αγρινίου με πλούσια και σπουδαία αυτοδιοικητική εμπειρία, που όχι μόνο δεν ανήκει στην παράταξη της ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, αλλά σε όλη την πολιτική του και κοινωνική του δράση ήταν απέναντι της.
Κανείς επίσης δεν σημείωσε το γεγονός ότι, ακόμα και την τελευταία στιγμή ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και η Δημοτική αρχή δεν έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Σταμάτη για το μη κλείσιμο της διαδικασίας και τον ορισμό κάποιας επόμενης ημέρας για την συνέχιση του συγκεκριμένου θέματος, γεγονός που θα έδινε παράταση στο ήδη εξαντλημένο χρονικό περιθώριο που προέβλεπε ο «Καλλικράτης», για την εκλογή του συγκεκριμένου μονομελούς οργάνου.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν καταγράφτηκε, ούτε αναδείχθηκε.
Το αντίθετο μάλιστα. Κάποιοι, αλλοιώνοντας τα όσα είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπεστήριξαν ότι ο κ. Δ. Σταμάτης «κατέκρινε» - ούτε λίγο, ούτε πολύ - την πλειοψηφία που δεν συντάχθηκε με την πρόταση της ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, συμπέρασμα το οποίο είναι και ως προς τη διατύπωση του και ως προς την ουσία του, εξ’ ολοκλήρου ψευδές.
Τελειώνοντας να σημειώσουμε ότι για όλα αυτά, αλλά και για την δημιουργία μιας αμφίδρομης ενημέρωσης και ενός ανοικτού διαλόγου ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους της ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, καθώς και τους συνδημότες μας, ενεργοποιούμε ξανά το BLOG, το οποίο διατηρούμε ως παράταξη στο διαδίκτυο, έτσι ώστε από τις σελίδες του να ενημερώνεστε για όλα τα προβλήματα που αφορούν εσάς και τον Νέο Διευρυμένο Δήμο Αγρινίου. Η ηλ. διεύθυνση του συγκεκριμένου blog είναι: http://protovoulia.blogspot.com/.
Περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας, τις θέσεις και τις απόψεις σας, καθώς επίσης τα αιτήματα σας αλλά και τις καταγγελίες σας, στο e-mail pandimotiki.protovoulia@gmail.com,  για να κοινοποιηθούν σ’ αυτό, αφού σύμφωνα με τη εκφρασμένη θέση του κ. Δ. Σταμάτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, «η ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ από φύση και θέση καλείται να αναπληρώσει την έλλειψη του Συμπαραστάτη».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΓ Ρ Α Φ Ε Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 4 – ΑΓΡΙΝΙΟ
30100 - Τηλ. 26410 27387
Κιν.: 6936 423881

Αγρίνιο   14/3/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΙΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Καμία εντύπωση δεν μας προκάλεσε το γεγονός, ότι όσοι δημοσιογράφοι της πόλης αναφέρθηκαν, στα όσα συζητήθηκαν, αναδείχθηκαν ή αποφασίστηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του "μεγαλύτερου Δήμου”, της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, εξάντλησαν την δημοσιογραφική και κριτική τους γραφίδα σε δύο μόνο, θέματα της ημερήσιας διάταξης, που δεν είναι άλλα από αυτά της εκλογής του ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΆΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΌΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ καθώς και των ΣΥΓΧΩΝΕΎΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ του Δήμου.
Κανείς, μα κανείς όμως, δεν έδωσε την απαιτούμενη σημασία σε ένα θέμα, το οποίο ανέδειξε με την προ ημερησίας διάταξη δήλωσή του, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης μας κ. Λάμπρος Κοτρολός.
Σ' αυτή ο κ. Κοτρολός είπε μεταξύ άλλων:
«Θέλω να κάνω γνωστό στο σώμα, περισσότερο δε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος έχει και την κύρια ευθύνη, ότι πλέον δεν θα δεχθούμε να έρχονται προς συζήτηση και λήψη απόφασης θέματα, που ενώ έχουν προγραμματιστεί στην πρόσκληση σε Τακτική Συνεδρίαση του οργάνου δεν περιέχουν τις αντίστοιχες εισηγήσεις, τα αναγκαία δικαιολογητικά και ότι άλλο στοιχείο απαιτεί η ικανοποίηση της ανάγκης για την πλήρη και σαφή ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων.
Το λυπηρό και άσχημο είναι το εξής: Συνήθως ο φάκελος των θεμάτων είναι ελλιπής για εξαιρετικά σπουδαία θέματα, γεγονός που υποδεικνύει ότι η λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών δεν είναι εκείνη που θα έπρεπε.
Οφείλω εδώ να υπογραμμίσω τις προσπάθειες των υπαλλήλων του Προεδρείου και ιδιαίτερα της κ. Ξυθάλη για τη συγκέντρωση των στοιχείων, οι οποίες όμως σε αρκετές περιπτώσεις δεν φέρνουν αποτέλεσμα , αφού η συνολική και αποκλειστική ευθύνη είναι του Προέδρου του οργάνου».
Το γεγονός που αναδεικνύει η παραπάνω δήλωση, η σοβαρότητα δηλαδή της έλλειψης σημαντικών στοιχείων που συμβάλουν στην ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων, για θέματα πάνω στα οποία καλούνται να ψηφίσουν, αποδείχθηκαν περίτρανα στο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την απόφαση για την παράταση της Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου με το Υπουργείο Πολιτισμού για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, αφού από το φάκελο των στοιχείων έλειπε ακόμα και η προγραμματική σύμβαση.
Περισσότερο απ' όλα εξοργίζει το γεγονός, ότι η εισηγήτρια του θέματος από την πλευρά της πλειοψηφίας θεώρησε δεδομένη τη γνώση των Δημοτικών Συμβούλων επ' αυτής, αφού με παρέμβαση της στον έντονο διάλογο, που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Πρόεδρο του σώματος, διατύπωσε την άποψη, ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι γνωρίζουν τη συγκεκριμένη Σύμβαση, αφού αυτή είχε συζητηθεί σε προγενέστερη συνεδρίαση, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι αυτή η προγενέστερη συνεδρίαση αφορούσε όργανο το οποίο έχει εξαντλήσει τη θητεία του (εννοούσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Καποδιστριακού Δήμου Αγρινίου).
Επί του προκειμένου και με αφορμή των επερχόμενες συνεδριάσεις του οργάνου, οι οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού ηλεκτρονικού κυρίως τύπου θα είναι συνεχή και αλλεπάλληλα, προχωρούμε στην δημοσιοποίηση των συγκεκριμένης θέσης της Παράταξης, αφού στο μέλλον δεν θα ανεχθούμε την συνέχιση παρόμοιων φαινομένων.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ